Pepermunt

11-08-2022

Hier in de tuin groeien een aantal mooie kruiden en ik wil vandaag tijdens deze warme dagen de werking van pepermunt eens onder de loep nemen. Want naast een verkoelende werking wordt het nog bij een aantal andere dingen ingezet. 

Wanneer men last heeft van ongedierte zoals fruitvliegjes, mieren en zilvervisjes is pepermunt heel goed in te zetten om ze te verjagen. Men doet hiervoor 8-10 druppels pepermuntolie in een plantenspuit, de rest aanvullen met water en schudden maar. Vergeet dan ook niet om de drempels en kozijnen mee te nemen zodat de spinnen buiten blijven. 

Maar daarnaast kan dit veelzijdige plantje nog veel meer. Zo had ik een Flatcoated retriever die gek was op pepermunt (en lavendel). Hij at de struiken leeg als het even kon en geen Vicks blue was veilig voor hem. Maar waarom zit er dan pepermunt in de bekende snoepjes en andere pastilles die men graag neemt bij verkoudheid?
Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis.

Pepermunt, Mentha komt van het Griekse minthe. Naar een overgeleverde Griekse sage is de nimf Minthe, dochter van Kokytes, door Prosperina in de muntplant veranderd. Anderen leiden de naam af van het Griekse minytho, wat "steriliseren" betekent. Dit zou dan slaan op het anafrodiserende werking op van pepermunt, je wordt er koud van, dus ook wat betreft de seksuele gevoelens. 

Uit opgravingen van Egyptische graven uit de tijd van 1200 tot 600 jaar voor Christus weten we met zekerheid dat de munt zoals we die nu kennen toen al werd gebruikt. Er bestaan veel Engelse beschrijvingen over pepermunt, in het bijzonder ter behandeling van maagzwakte en tegen diarree, almede vanwege de krampstillende werking. 

Bij de grote Russische griepepidemie van 1833 bleek pepermuntthee het enige werkzame middel te zijn. Bock schreef in 1565 in zijn kruidenboek dat pepermuntblad melk doet stremmen, zodat het toegepast kon worden bij het maken van kaas. De Romeinse schrijver Plinius beschreef de werking van munt als het opwekken van de geestelijke gesteldheid. Alle grote kruidengeneeskundigen uit het verleden gebruikten pepermunt voornamelijk om zijn werking op het spijsverteringskanaal. 

De medische werking van pepermunt is onder andere verkoelend, krampstillend, ademverfrissend, opwekkend, stimulerend, kan toegepast worden bij brandwonden, tegen oprispingen, is spijsverteringsbevorderend, gaat hoofdpijn tegen, is wormdrijvend, helpt tegen oorsuizingen, lost slijm op , is darmgasdrijvend, parasietdodend en antiseptisch.

De psychische werking van pepermunt is rustgevend bij seksuele opgewondenheid (afkoelen), heeft een stimulerend effect bij shock, werkt zuiverend op de geest, maar ook om een ruimte te zuiveren van negatieve of vervuilende invloeden. 

Daarnaast moet ik zelf bekennen dat ik dit coole...euh...koele plantje vooral ook gewoon echt lekker vind ruiken. 



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin